22.11.2022

NBF 2022 aarteita – fokukseen kulttuuri, arvot ja utelias sopeutuminen

Energisoivia Nordic Business Forum 2022 muistoja nostamme, valikoituihin herkkuihin panostamme. Anna toiminnanohjaus ja taloudenohjaus hoidettavaksi meille, inspiraatiota ja ideoita arkeen tarjoamme teille.

+

NBF 2022 aarteita – fokukseen kulttuuri, arvot ja utelias sopeutuminen

Vuoden pimeimpinä aikoina on oiva hetki nostaa esiin energisoivia Nordic Business Forum 2022 muistoja. NBF 2022 tarjosi valloittavan kattauksen herkkuja punottuna tulevaisuuden johtamiseen ja työelämään. Herkkupöydän antimista juhlalautaselle valikoitui pikantti annos, joka vietteli ideoillaan. Anna meidän hoitaa toiminnanohjaus ja taloudenohjaus ja keskity itse nauttimaan valikoiduista herkuista. Inspiraatiota ja eväitä arkeesi, ole hyvä!

Nostamme herkulliseksi kulmaksi kulttuurin sekä tulevaisuuden työelämätaitojen merkityksen. Inspiraation lähteinä ovat yritysantropologi, yrittäjä, Keynote Speaker Jitske Kramer; sijoittaja, hotellin omistaja, kiinteistökehittäjä ja ympäristönsuojelija Petter Stordalen sekä historioitsija, filosofi, kirjailija Yuval Noah Harari.

 

Nordic Business Forum 2022 muistoja | Blogi | Proseduuri

 

Kulttuuri on uusi kuningas – muovataan kulttuuri menestystekijäksi

Arjen kiireiden myllerryksessä tuntuu toisinaan siltä, että aika valuu pois yhtä nopeasti kuin paratiiisisaaren hiekka mereen vuoroveden virtauksissa. Täyteläisten viikkojen vauhdissa saatamme unohtaa, että arkinen käyttäytymisemme muokkaa kuttuureja. Emme myöskään välttämättä kiinnitä huomiota siihen, että arvot vaikuttavat toimintaamme. Jitske Kramer kiteyttikin oivalisesti, että me ihmiset määrittelemme toimintaamme vaikuttavat arvot. Hän alleeviivasi, että kulttuurit eivät polje staattisesti paikallaan, vaan ne muuttuvat ja kehittyvät. Me ihmiset muokkaamme kulttuureja – ja kulttuurit muokkaavat ihmisiä.

Arvot vaikuttavat toimintaamme, olipa sitten kyseessä työelämän tai muun elämän konteksti. Arjen sirkuksen pyörteissä unohdamme helposti pohtia, ovatko yrityksessä arvot ajan tasalla ja heijastelevatko ne yrityksen tahtotilaa käytännön toimissa. On olennaista tunnistaa arvot, jotka eivät enää palvele yritystä sekä kylvää ja viljellä freesejä arvoja. Jitske Kramer kannustikin pohtimaan näitä asioita. Lisäksi hän kannusti reflektoimaan sitä, miten yrityksesi kulttuurin arvot näkyvät teoissa sekä tunnistamaan arvoja tukevat teot. Hän myös kannusti yhteisiin rituaaleihin työ-yhteisöissä. Ne auttavat vauhdittamaan kulttuurin muutosta. Mikäpä voisi olla teillä työ-yhteisön oma rituaali?

Oivallisen esimerkin kultuurin merkityksestä menestymiseen ja brändien kriisistä selviämiseen punoi rockstaramaisella tatsilla Petter Stordalen. Tammikuussa 2020 Petter Stordalenin Strawberry Group oli Pohjoismaiden suurin ravintolaketju. He olivat myös ostaneet ikonisen Kämp-hotelliryhmän Suomesta. Menestyksen siivittämänä oli myös hankittu osuus suuresta matkailualan konsernista lentokoneineen. Stordalenin mukaan he olivat rakentaneet kulttuurin, jossa persoonallisuus oli paljon tärkeämpi kuin henkilön CV. Sitten maailmaa alkoi moukaroida COVID-19. Kamppailu selvitymisestä alkoi.

Petter tiimeinen ja kansainvälisine asiantuntijoineen kampittivat kriisin mm. vankkojen suunnitelmien, faktoihin pohjautuvan toiminnan, läpinäkyvyyden – ja kaaoksen kestämisen – turvin. Ja kantavana voimana vankka kulttuuri. Hotelleja ei suljettu, vaan avattiin. Vieraita ei hylätty, vaan he toivotettiin tervetulleiksi. Stordalen kiteyttikin oivallisesti menestyksen kulmakiveksi: ”Culture is the new king.” Kulttuuri kannattelee myös kriisitilanteiden läpi. Lisäksi Stordalen alleviivasi upean sanayhdistelmän merkityksen menestymiseen: KISS eli ”Keep It Super Simple.”

Edellä mainittujen ajatusten ja teesien siivittämänä kannustankin reflektoimaan, miten nykyiset yrityksen arvot näyttäytyvät arjen aherruksessa? Ovatko nykyiset arvot edelleen relevantteja vai kenties jo nahistuneita naatteja? Olisko aika päivittää arvot freesimmiksi?

Nordic Business Forum 2022 muistoja | Blogi | Proseduuri

Uteliaisuus ja sopeutuminen – tulevaisuuden tärkeimmät työelämätaidot

Automaatio ja erityisesti tekoäly muuttavat yhä enenevässä määrin työtehtäviämme – halusimme tai emme. Yuval Noah Harari valotti, että tietotyön kirjoon kuuluvat ammattit automatisoituvat helpommin kuin kädentaitoja edellyttävät työt. Hän myös haastoi kertomalla, että vaikka luovuuden on sanottu olevan yksi tärkeimmistä työelämätaidoista, niin tekoäly on kuitenkin jopa parempi luovuudessa kuin ihmiset. Tekoälyllä on mm. oivallinen hahmontunnistuskyky. Harari veisteli, että tekoäly on erinomainen yhtäältä tietojenkäsittelyssä, toisaalta ihmisten tunteiden tunnistamisessa ja reagoimisessa. Hän kannusti punomaan uteliaisuuden ja jatkuvan oppimisen turvalliseksi tukiköydeksi tulevaisuuteen. Näin jatkuva oppiminen mahdollistaa pysymisen muuttuvan maailman mukana. Lisäksi Harari alleviivasi sopeutumisen olevan yksi tulevaisuuden tärkemmistä taidoista. Hän kannustikin pohtimaan, miten kehität itseäsi sopeutuakseksi paremmin jatkuvasti muuttuvassa työympäristössä.

Me Proseduurin tiimi olemme myös huomanneet, että sopeutuminen on erittäin tärkeää kun valokeilassa ovat toiminnanohjaus (ERP) ja toiminnanohjausjärjestelmä. Pyrimme aina sopeuttamaan toiminnanohjauksen asiakkaan toiveiden mukaisesti. Jeevesin motto Jeeves ERPissä onkin sopeutuminen asiakkaaseen – eikä toisinpäin.

Hararin tukevien väitteiden valokeilassa kannustankin juuri sinua pohtimaan, miten tekoäly tullee vaikuttamaan omaan työtehtävääsi, entäpä omaan yritykseesi? Lienee selvää, että maailmassa on aina tapahtunut muutoksia – ja muutostahti epävarmuustekijöineen tullee kiihtymään. Teollinen vallankumouskin muutti työelämää. Osa vanhoista töistä katosi, mutta samalla syntyi uusia työtehtäviä ja menestymisen mahdollisuuksia. Heitetään siis heipat turhalle synkistelylle ja mörköpeikoille. Otetaan Hararin vinkeistä vaarin ja pidetään yllä upeaa uteliaisuutta ja sulavaa sopeutumista.

 

Nordic Business Forum 2022 muistoja | Blogi | Proseduuri

 

Mutta mistä aika kaikkeen tähän reflektointiin ja itsensä kehittämiseen kun arki kaatuu päälle ja kahvitkin kaatuvat aina juuri pestylle paidalle? Kun yrityksessä on toiminnanohjaus ja taloudenohjaus priimana kunnossa, sinulle jää vähemmän murehdittavaa ja enemmän aikaa luiskahtaa päivittämään arvokkaita arvoja ja käytännön toimia niiden tukemiseksi sekä kehittää itseäsi kohti työelämän next leveliä. Anna siis meidän huipputiimimme ja upeat tuotteemme hoitaa ehkäpä tylsiltäkin tuntuvat toiminnan- ja taloudenohjauksen kiemurat ja keskity itse hyvällä omallatunnolla muihin puuhin. Mutta muista niissäkin: Keep it super simple.

Laitetaanpa teilläkin toiminnan- ja taloudenohjaus timanttiseksi! Ollaanpa kuulolla.

Nordic Business Forum 2022 muistoja | Blogi | Proseduuri

 

Proseduuri Oy

Proseduuri Oy tarjoaa yrityksen johdolle asiantuntijapalveluita ja työkaluja tietojärjestelmien hyödyntämisessä liiketoiminnan kehittämiseksi. Proseduurin tiimi tietää parhaat keinot tietojärjestelmien hyödyntämiseen vuosikymmenten kokemuksella. Proseduuri Oy:n toimipisteet ovat Tampereella ja Helsingissä. Henkilökunta on motivoitunutta ja pätevää. Asiantuntijoilla on kattavaa kokemus eri toimialoilta sekä intohimo auttaa ja palvella asiakkaita joustavasti asiakkaan tarpeet ja toiveet kuunnellen.

Teksti ja kuvat: Satu Kataja